English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΜΠΑΜΠΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ (συνταγή της πεθεράς μου)

  Μπάμπα είναι γεμιστά χοιρινά έντερα και στομάχια.
  Η Μπάμπα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα φερμένο από τη Ανατολική Θράκη και την Μικρά Ασία.Συγκεκριμένα η συνταγή αυτή είναι των παππούδων μας που ήρθαν από την Μάδυτο της επαρχίας Τσανάκκαλε.Παρόμοιες συνταγές με παραπλήσιο ή και άλλο όνομα θα βρούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
  Αυτή τη συνταγή την έμαθα από την πεθερά μου ,που και αυτή την είχε μάθει από την μητέρα της.Να πω εδώ ότι το ιδιαίτερο σε σχέση με παραπλήσιες συνταγές είναι ότι εμείς φτιάχνουμε την Μπάμπα με πληγούρι(σπασμένο σιτάρι σε παραδοσιακή χειροκίνητη μυλόπετρα) και όχι με ρύζι.
  Τα Χριστούγεννα δε λείπει ποτέ από το τραπέζι μας.Αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη γεύση!!!!


5 χοιρινά έντερα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 κιλό χοιρινό συκώτι
2 κούπες πληγούρι
(βρίσκουμε στο εμπόριο)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό
1 κ.γ. πάστα ντομάτας
αλάτι,πιπέρι


  Πλένουμε καλά τα έντερα,τα γυρίζουμε από την ανάποδη τα ξαναπλένουμε και τα τρίβουμε μέσα σε ένα σκεύος με αλάτι και 1 κουταλιά σόδα.Προσοχή αν την ώρα που τα τρίβουμε τα έντερα διαλυθούν πάει να πει ότι δεν είναι φρέσκα.Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
 Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.τον άνηθο και τον δυόσμο.Ζεματάμε για 10 λεπτά τα συκώτια και τα ψιλοκόβουμε.
 Σε ένα τηγάνι μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε μέσα και τα συκώτια.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Δένουμε τα έντερα με σπαγκάκι από την μια πλευρά και αρχίζουμε το γέμισμα.Δεν τα παραγεμίζουμε γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσει το πληγούρι και θα σπάσουν.Γεμίζουμε και πιέζουμε ελαφρά για να προχωράει η γέμιση.Δένουμε και πάλι με σπαγκάκι στο τελείωμα.Αν τα έντερα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
 Βάζουμε τα γεμιστά έντερα σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα.Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε.Όταν έρθει η ώρα να τα φάμε πριν τα σερβίρουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά σε λαδωμένο ταψί και στο φούρνο να ροδοκοκκινίσουν.
 Καλή επιτυχία!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Protected by Copyscape Web Copyright Protection Software